دهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد در تالار وحدت تهران برگزار شد
دهمین دوره جایزه ادبی جلال آل احمد دیروز 16 دی در تالار وحدت تهران برگزار شد
به گزارش روابط عمومی مرکز تبادل کتاب بخش ویژه این دوره جایزه ادبی به پاس داشت یک دهه پویایی اقتصادی مقاومتی با عنوان «یک دهه ادبیات اقتصادی و پیامدهای اجتماعی کار» هفت کتاب را به عنوان نامزدهای این بخش معرفی کرد.
اسامی منتخبان بخش ویژه به شرح زیر است:
«سایه اژدها»، محمدعلی گودینی، انتشارات علمی فرهنگی
«میر نامیرا»، میکائیل عظیمی، انتشارات موسسه مطالعات دین و اقتصاد
«شازده حمام»، محمد حسین پاپلی یزدی، نشر پاپلی
«برج سکوت»،حمیدرضا منایی،کتاب نیستان
«پنجره ای به گذشته»، متین غفاری- بهراد مهرجو، انتشارات کارآفرین
«سرگذشت نامه کارآفرینان ایرانی»،رضا یادگاری- مهشید سنایی فرد،انتشارات کار آفرینان بزرگ
«نفحات نفت»، رضا امیرخانی، نشر افق
در این بخش رضا امیرخانی با کتاب «نفحات نفت» نامزد بود که پس از دریافت جایزه در سخنانی اینطور عنوان کرد که: کلمه مجوز با کلمه جایزه هم خانواده نیست. من تا زندهام دنبال مجوز میدوم و از وزارت ارشاد هم جایزه نمیگیرم. به همین خاطر هم بخش معنوی جایزه را پذیرفته و بخش مادی آن را نمیپذیرم
بخش های اصلی این جایزه ادبی شامل نقد ادبی، مستند نگاری، مجموعه داستان کوتاه و داستان بلند(رمان)است، که هیئت داوران در بخش نقد ادبی هیچ کتابی را شایسته دریافت جایزه «برگزیده» ندانستند. اما دو اثر «بلاغت» نوشته داوود عمارتی مقدم و کتاب «درآمدی بر تحلیل انتقادی گفتمان روایی» نوشته حسین صاقی پیرلوچه را به عنوان «شایسته تقدیر» معرفی کرد
هیئت داوران پس از بررسی کتب منتشر شده در حوزه نقد ادبی در سال 95 پنج کتاب را از میان ده ها کتاب به عنوان نامزد این بخش برگزیدند که عبارتند ا:
هیئت داوران بخش نقد ادبی: سرورمولایی، امیرعلی نجومیان، علیرضا نیکویی
«بلاغت از آتن تا مدینه»، بررسی تطبیقی فن خطابه یونان و روم باستان و بلاغت اسلامی تا قرن پنجم هجری ،داود عمارتی مقدم.
«بوطیقای بوف کور»،روایت شناسی روان گسیختگی در تکنیک بوف کور ،محمود نیکبخت.
«درآمدی بر تحلیل انتقادی گفتمان روایی»،حسین صافی پیرلوجه
«صدای زمانه،جامعه شناسی شخصیت زن در رمان های بعد از انقلاب»، کارولینا راکوویتسکا عسگری و عسگرعسگری حسنکلو.
«نظریه ژانر»،رویکرد تحلیلی تاریخی ،سید مهدی زرقانی و محمودرضا قربان صباغ.
از میان این پنج اثر دو اثر به عنوان شایسته تقدیر انتخاب شدند. کتاب «بلاغت از آتن تا مدینه» اثر داود عمارتی مقدم به جهت کوشش برای ریشه یابی فن بلاغت اسلامی و مقایسه آن با بلاغت یونانی و رومی که در مسیر احیای میراث ادبی ایرانی و اسلامی است و کتاب درآمدی بر تحلیل انتقادی گفتمان روایی اثر حسین صافی پیرلوجه به جهت تلاش برای ارائه چارچوبی برای شناسایی و بررسی گفتمان روایی در زبان فارسی و استفاده از منابع دست اول و شیوه ای موجز برای ارائه مطالب شایسته تقدیر دانست
بخش مستند نگاری
هیئت داوران: مرتضی سرهنگی، مصطفی رحیمی، مریم برادران
داوران پس از بررسی آثار منتشر شده در سال 95 باتوجه به معیارهای مستند نگاری (میزان استناد،دقت و عمق و اهمیت موضوع) پنج کتاب را به عنوان نامزدهای این بخش معرفی کردند.
«آنک پاریس»،میرجلال الدین کزازی،صدای معاصر
«اتاق شماره 24»، صبریه فلاح حسینی،صریر
«سفردیدار»،محمدرضا توکلی صابری،اختران
«نگاهی به دروازه غار»،احمد مسجد جامعی،ثالث
«ملاصالح»،رضیه غبیشی،شهید کاظمی
در این بخش داوران هیچ کتابی را به عنوان برگزیده معرفی نکردند و همچنین با احترام به موضوعات فاخری که در حوزه جنگ به مرحله نهایی رسیدند به امید ارتقا محتوا در این بخش کتابی را شایسته تقدیر ندانستند. بنابراین «سفردیدار» به دلیل موضوع، فراز وفرودهای سفر، شیوه مستند نگاری و کتاب «آنک پاریس»به دلیل متن فاخر و درونمایه های ارزشمند ادبی و فرهنگی به صورت مشترک به عنوان دو اثر تقدیری اعلام شدند.
دکتر میرجلال الدین کزازی پس از اخذ جایزه خود در سخنرانی خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اینطور عنوان کردند:« من بر این باورم که ایرانیان مردمانی فرهیخته، اندیشه ورز، خردور بوده اند. حتی آنانکه دانش نیاموختهاند. سرزمین ما همواره سرزمینفر و فرزانگی بوده. آوازه ما در پهنه گیتی به پاس فرهنگ است، پس شما چونان وزیر فرهنگ باریک ترین و ستوهنده ترین کار را در میان دولتمردان شده اند. شما اگر مرد فرهنگ باشید، مرد ایران هستید. در شگفتم که گاه در چنین بزمی سخن میرود که ما در کار ادب و داستان و اندیشه فروتر از دیگرانیم. در حالی که تنها یک داستان کهن ایرانی که در ایران ساسانی پدید آمده با نام «هزار افسان» با دگرگونی که در ایران مییابد با نام «هزار و یک شب» جهانی می شود و امروز باختریان توده مردم خاور زمین را با این کتاب می شناسند. کدام کتاب را در خاور سراغ دارید که چنین بوده باشد.»
بخش مجموعه داستان کوتاه
هیئت داوران:محمد حنیف،محمد کشاورز،مصطفی جمشید
هیئت داوران پنج اثر را در این بخش به عنوان نامزد معرفی کردند.
«اسم شوهر من تهران است»، زهره شعبانی، نشر مرکز
«بی باد بی پارو»،فریبا وفی،نشر چشمه
بی وزنی،محسن عباسی،نشرافق
«خانه کوچک ما»،داریوش احمدی،نشر نیماژ
«سنگ یحیا»،خسرو عباسی خودلان،نشر نیماژ
اسم شوهر من تهران است نوشته زهره شعبانی به خاطر توجه به ابعاد روانشناسانه و جامعه شناسانه شخصیت ها،پرداختن به زندگی پرمرارت مردم فرودست و انعکاس دردمندانه آسیب های پیش روی جامعه از طریق رئالیسم اجتماعی و اعتراض به وضعیت نابسامان جامعه شایسته تقدیر معرفی شد.
همچنین از داریوش احمدی که با کتاب خانه کوچک ما نامزد این بخش بود به خاطر توجه خاص به عناصر فرهنگ بومی، تقدس کار، باورهای عامه، نگاه همدلانه به مردم فرودست به ویژه کارگران منطقه خوزستان، فضاسازی قابل تحسین شناخت کافی از شخصیت های داستانی،تمرکز بر درونمایه های انسانی در داستان هایش با اهدای لوح تقدیر و ده سکه بهار آزادی تجلیل به عمل آورد.
رمان و داستان بلند
هیئت داوران:محمدرضا بایرامی،ابراهیم زاهدی مطلق،علی چنگیزی.
نامزدهای این بخش عبارتند از:
«الفبای مردگان»، هادی خورشاهیان،نشر نیلوفر
«این خیابان سرعت گیر ندارد»،مریم جهانی،نشر مرکز
«بی کتابی»، محمدرضا شرفی خبوشان، انتشارات شهرستان ادب
«وقت معلوم»،مهدی کفاش،انتشارات شهرستان ادب
«تپه خرگوش»،علی اکبر حیدری،نشر روزنه
داوران از میان پنج اثر نامزد شده در این بخش کتاب «این خیابان سرعت گیر ندارد»، نوشته «مریم جهانی»، را به دلیل خلق موقعیت جدید و توجه به زندگی رومره شخصیتی که کمتر در ادبیات معاصر به آن پرداخته شده است همراه با داستانی گیرا و قصه گویی مناسب و استفاده از خرده روایت ها برای ساخت شخصیت های داستان و درعین حال پرهیز از فرم گرایی مفرط و کتاب«بی کتابی»، نوشته «محمدرضا شرفی خبوشان» به دلیل استفاده از نثری شیوا در خدمت خلق شخصیت ها و فضای داستان، نگاه نقادانه به جامعه امروز در گستره تاریخ، نگاهی و فضایی راز آلود و پر رمز و راز در داستان گویی قدرتمند و تصویر سازی بکر به عنوان برگزیده مشترک معرفی کردند.
0 Comment